WORKSHOP-reeks: Opladen in de natuur

Aanbod opladen in de natuur
Kom in groep herbronnen en verdiepen 

Met ruimte voor reflectie, lichaamswerk, creativiteit, systemisch begeleiden, beleven en doorleven, activiteiten met en zonder paarden, stilte en uitwisseling

Beleef 4 momenten van zelfzorg met de natuur als bron

Aan de hand van de 4 natuurelementen gaan we op zoek naar waar onze energie stroomt. We maken contact met waar we vandaan komen en geven onze hartewens vorm voor de toekomst. We staan stil bij wat verhard is en terug mag stromen. We kijken naar wat meer zuurstof kan gebruiken of wat we net af te sluiten hebben. 

We laten ons dragen door de aarde, ademen het leven ten volle in, we laten ons zuiveren en wiegen door water en laden ons op aan de kracht van het vuur.

De 4 momenten zijn los of als reeks te boeken e

Alles op een rijtje

VOOR WIE: Hulpverleners uit diverse stromingen

PROGRAMMA

We beginnen de dag met tot onszelf komen: een ademhalingsoefening, een reflectie-moment, een start-oefening bij de paarden. We kijken wat past bij het thema en moment, zodat we ten volle kunnen landen op de plek en bij onszelf.

We zetten onze intentie neer voor de workshop: wat willen we voor onszelf uit dit moment halen? We schrijven dit neer en wie wil kan dit uitspreken/delen in de groep.

Intro tot het thema: we kaderen wat het thema meebrengt, wat het oproept, hoe het zich verhoudt tot jou als hulpverlener. Wat het vraagt ook om met het thema aan de slag te gaan.

We gaan aan de slag met een moment van verbinden in groep. Onder begeleiding van Joke en aan de hand van lichaamswerk maken we zaken wakker, creeren we beweging en vinden we steun om zaken aan te gaan.

Vervolgens gaat elk individueel aan de slag met het thema, omgeven door de rest van de groep. Tine begeleidt de activiteiten met en zonder paarden. Er is ruimte voor systemisch werk, voor creatief vormgeven, werken met materialen in een natuurlijke omgeving.

We landen vervolgens terug in de groep met een afsluitend ritueel of een deelmoment, zodat kan gezegd worden wat gehoord wil worden. We kunnen achterlaten wat niet meer dient en meenemen wat we koesteren.

We sluiten af tegen 12h30. Wie wil kan blijven voor een gezamenlijke lunch. Je brengt je lunch zelf mee of kan dagsoep/maaltijdsalade vooraf bestellen (1 week op voorhand).

De 4 thema’s op een rijtje:

 • Workshop 1 – AARDE

We maken contact met wat zich achter ons bevindt, wie ons is voorgegaan en ontvangen wat ons toekomt. We zijn verbonden met de aarde die leven voortbrengt.

We laten ons in deze workshop dragen door de aarde en waar zij voor staat. In de aarde vinden we allen onze oorsprong en via de aarde maken we contact met alles en iedereen die ons voorging. We geven vorm aan ons voorouderveld, met behulp van natuurlijke materialen die we verzamelen. Vervolgens wandelen we, met een getuige, door ons veld heen en ervaren hoe de levenskracht stroomt.

 • Workshop 2 – LUCHT

We kijken vooruit en staan stil bij hoe/waar wij de adem van het leven doorgeven.

We gaan aan de slag met ademhalingstechnieken om ten volle te ervaren wat lucht – levensadem – voor ons kan betekenen. We staan stil bij wat wij in de wereld zetten (onze hulp als hulpverlener, projecten, kinderen…). We kijken in welk domein we wat meer levensadem willen toevoeen, dit alles met gepaste luchtigheid en speelsheid. We ontwerpen onze eigen kruiden-stick die lucht zichtbaar helpt maken en die met haar kruidige krachten onze energie versterkt. Deze reist met ons mee om ons op andere momenten te herinneren aan wat we doorgeven.

 • Workshop 3 – WATER

We kijken waar beweging de starheid kan doorbreken, met mildheid voor onszelf.

We maken gebruik van het vloeiende karakter van water om te ontdekken wat bij ons verhard is en wat meer stroming en flexibiliteit kan gebruiken. We experimenteren met hoe het is om ons ander op te stellen tegenover onze uitdagingen en wat dit ander perspectief met zich meebrengt. Met behulp van een kruidig voetenbad ervaren we aan den lijve welk voedend en zuiverend karakter water heeft. De zelfgemaakte bad-thee mengeling gaat mee naar huis voor latere zelf-zorg momentjes. 

 • Workshop 4 – VUUR

We wakkeren ons vuur aan om zo standvastigheid te tonen.

Met het kampvuur in ons midden kijken we naar waar onze energie ontstaat, stroomt of stokt. We werken met een hartenwens of verlangen en kijken hoe we dat vuur kunnen aanwakkeren. We kijken ook waar te veel van onze energie/ons vuur opgeslorpt wordt en hoe we hier meer rust kunnen vinden. We geven deze bewegingen fysiek vorm en ervaren wat de thema’s betekenen met de paarden als spiegel. Als afsluiter laten we in het vuur achter wat niet langer dient zodat we met focus vooruit kunnen bewegen. 

PRAKTISCH:

4 zondagvoormidagen op volgende data: 7 mei, 21 mei, 4 juni en 18 juni

Van 9h30 tot 12h30 – Toekomen kan vanaf 9h. Water en thee wordt voorzien, net als een ‘kleine knabbel’ voor in de pauze.

Na afsluiten van de workshop, kan je blijven voor een gezamenlijk lunchmoment. Dit is vrijblijvend en mag je op het moment zelf beslissen. Eigen lunch meebrengen en/of dagsoep/maaltijdsalade te bestellen (1 week op voorhand).

Op de locatie van Voed je Ziel: Molenweg 1, 9800 Gottem

Workshops zijn los of als reeks te boeken

LOS - Opladen in de natuur

Losse halve dag workshop in groep
75 per losse workshop
 • Prijs excl. BTW
 • Zelfzorg rond één van de 4 natuurelementen: aarde, lucht, water of vuur
 • Workshop zondagvoormiddag incl. thee, water
  Optioneel lunch: zelf meebrengen of soep/maaltijdsalade te bestellen
 • Bij inschrijven wordt voorrang gegeven aan deelnemers voor de volledige reeks

REEKS - Opladen in de natuur

Reeks van 4 halve dagworkshops in groep
60 per workshop in de reeks
 • Prijs excl. BTW
 • Zelfzorg met de 4 natuurelementen als bron: een tocht langs aarde, lucht, water en vuur die ons verankerd, laat stromen, verzacht en aanwakkerd
 • Workshop zondagvoormiddag incl. thee, water
  Optioneel lunch: zelf meebrengen of soep/maaltijdsalade te bestellen
 • Voor de volledige reeks van 4 workshops: €240